september 11, 2024

Kirjad konnapoegadele

 Tere, mu kallid! 

Ma olen sel aastal nii kehv blogija olnud, et ma siis juba parem kirjutan teile mõlemale korraga. 

Nüüdseks olete te mõlemad kõvad keskmised. Ei ole meil siin enam beebisid ega pea me muretsema väga pisiasjade suhu toppimise eest. Samas Kõhutantsija, sina hoolitsed ikka selle eest, et ma oma jõu- ja ka aeroobse trenni kätte saaksin ja lased end üsna palju süles tassida. Triibut ma enam väga ei jaksa ega julge tassida. Kui sa ise ilusasti kinni hoiad, siis küll, aga kui te näiteks diivanil magama jääte, mida juhtub päris tihti, siis palun oma selja huvides issil su voodisse viia.

Teil on nii palju huvitavaid mõtteid ja tegevusi. Vahel koos, vahel eraldi. Kõhutantsija on ikka see, kes hea meelega jagab ja Triibu see, kes pigem suure Peetri rolli täidab, aga näiteks täna hommikul lubasid sa, Triibu, lausa oma algatusel õele ka mingi pärliplaadi lasteaias teha ja andsid ühe juba valmis olevatest talle. Sa pakkusid talle ka lahkelt mõnda veel, mis veidi katki olid läinud, öeldes, et ta võib need omale saada, sest sina ei taha neid. Asi seegi.

Kui te olete sõpradega koos, siis vastupidiselt loogikale, on meil tavaliselt lihtsam, sest siis te lihtsalt mängitegi mõnusasti üksteisega meil seljas elamise või pahanduse tegemise asemel. Samas aga on meil jätkuvalt tore koos seigelda, uusi asju avastada ja muidu mängida. Ma usaldan teid aina rohkem, sest te ei jookse enam nii, pea laiali otsas, ringi, et ma peaksin pidevalt kartma, et te end ära tapate. Samas eks neid hetki ikka on. Näiteks vahel kambavaimus on vaja minu eest ära joosta ja vahel ka üle tee.

Kuigi teile väga meeldib tavaliselt seigelda, siis kodust välja saamine on see, mis mulle halle karvu genereerib. Igal hommikul on sõda ja Triibu, sina vist ei lähekski kunagi kodust ära, kui sul see valik oleks. Kõhutantsija, sina aga oled alati valmis kaasa tulema minuga, sest ma olen jätkuvalt su lemmik inimene ja see on nii tore. Te mõlemad aga vahel ütlete meie tülidest hoolimata, et armastate ainult mind. Ma muidugi loodan ja arvan, et te tegelikult ikka armastate teisi meie pere liikmeid ja oma vanavanemaid ka, aga ma saan aru, et te ju ei näe neid kõiki nii tihti ja eesti vanaisa nägugi ei tule enam meelde. See on olnud tema enda valik ja sellest on mul kahju, aga tema ju kaotab sellest ise kõige rohkem.

Igatahes, te olete juba päris iseseisvad. Triibu mängib nüüd lõpuks hea meelega vahel koduhoovis sõpradega ilma meieta või on mõnel sõbral külas omaette. Kõhutantsijat ei ole mina ise veel valmis üksi jätma, aga koos suure vennaga võib isegi mõelda. Hiljuti on paaril korral juhtunud ka nii, et te olete valinud kahekesi koju jäämise mõneks minutiks minuga koos asjade ajamise asemel. Ma siis muidugi turvan kodu ära ja pargin teid tavaliselt teleka ette, sest siis te ei liigu ega tee lollusi nii kergelt. See tähendab, et ma saan korraks naabermaja poodi lipata või autost asju tuua. Varsti ehk isegi sorteeritud prügi lähimasse prügipunkti viia. Millal te küll nii suureks saite?

Ma väga armastan ka teiega üks ühele aega. Näiteks, kui me voodis jutustame igasugustest asjadest Kõhutantsijaga ja sa pikad põnevad jutud maha räägid. Triibuga me küll kahjuks saame vähem sellist aega, aga see-eest saad sa issiga rohkem koos olla. Teie uus lemmikhobi on sulgpalli mängimine ja sa oled selles üllatavalt osav. Samas ka mitte. Kõik pallimängud on ju sinu teema. Isegi üks treener oli sind märganud ja kiitnud. Samas trenni jaoks oled sa veel liiga noor. See-eest aga oled sa saanud viimastel nädalatel proovida superkangelaste trenne - ma ei osanud sulle paremini selgitada, mida taekwondo ja karate tähendavad ja tundub, et mõlemad meeldisid sulle. Eriti jalaga poksikoti löömine. Esmapilgul tahtsid sa ka tagasi minna, aga tänaseks oled ümber mõelnud. Me ei sunni sind. Ei ole mõtet nii palju raha tuulde visata, kui sa ei taha minna ega naudi seda. Sul on veel palju aastaid aega igasuguseid asju katsetada ja oma lemmikud leida.

Suvi oli meil hästi mõnus. Veetsime taas kuu aega Eestis, käisime palju rannas ja hängisime sõpradega. Nii suur kontrast on selle aastaga, kui Kõhutantsija beebi oli ja Triibu oli pöörane kahene. Ma lihtsalt ei saanud teiega üksi randa minna, sest kartsin kohutavalt teist ilma jääda. Nüüd aga võime paljajalu koduuksest välja astuda ja jalutada ranna mängukatele või otse vette. Triibu ehk põrgatab korvpalli või lausa läheb mängib sellega väljakul üksi meist veidi eemal aga nähtaval ja te mõlemad naudite jalgupidi vees olemist, aga üleni märjaks tegite end vaid ühel korral, kuigi väga nautisite seda. Teil on ka kummalgi oma mereklaasi kogu ja Triibul on seal eriti hinnalisteks asjadeks veest välja tulnud telliskivide tükid.

Te olete tõelised eestlased, kes armastavad kohukest ja küüslauguleibu, aga ka rootsaslikult maksapasteeti ja verikäkki ning hapupiima krõbinatega ning kibuvitsa kisselli.

Triibu on hakanud vaidlema minuga eesti keele üle, et kuidas ikka üks või teine sõna käib ja millal. Ebareeglipärased sõnad on ikka rasked ja läbi ning otsas põhjustavad segadust, aga suures plaanis räägite te vabalt mõlemas keeles ja Triibu on hakanud ka inglise keelt purssima. Suve uus sõna oli davai vene keeles. Naabritüdruk, kellega te nüüd lähedaseks saanud olete ja pidevalt käest kinni ning üksteisel külas käite, räägib oma emaga viipekeelt ja õpetab seda ka sulle. Nii lahe on see keeltemix, kus me elame.

Triibu on nüüd lasteaias vist kõige vanem ja pooled su sõbrad läksid sel aastal juba kooli. Sina aga kooli minna ei taha, aga huvitud sellest, kuhu kooli sa lähed. Samas aga ei paista sa neid sõpru lasteaias igatsevat. Lihtsalt mängid rohkem teistega ja ikka on nii, et lasteaeda jõudes hüüavad kohe mitu häält su nime. Nüüd lihtsalt veidi teine seltskond.

Kõhutantsija hoiab veidi madalamat profiili, aga su bestikas on jätkuvalt Stella ja sa loetled veel mitmeid nimesid oma sõpradena. Õpetajaid ka. Hiljuti kutsuti esimest korda ka just sind külla mängima ja me teised vist pressisime end kutseta kaasa, nagu hiljem selgus, aga on tore, et sul on ka oma sõbrad nüüd ja kindlasti edaspidi saategi te vahel kumbgi lihtsalt oma sõpradega mängida ja huvidega tegeleda. Koos on ju tore, aga me kõik väärime ka oma aega. Sa oled jätkuvalt suur kaisukas, aga ka aina iseseisvam ja julgem ning osavam. 

Eile ronisid sa esimest korda vist köie toel päris järsust teest üles liumäe juurde. Ka potitrenniga on suured edusammud lõpuks ja sa armastad millegipärast õues pissimist. Püksi enam väga tihti ei tule õnneks, aga alati peavad mul siiski varuriided kaasas olema. Sa tahaksid ka proovida venna kombel superkangelaste trenne, aga kahjuks sul veel ei lubata. Niisiis pead leppima takistusradade, mängukate ja muu sellisega, aga ma luban, et kui sina oled viiene, siis saad sina ka juba rohkem asju teha.

Ma armastan teid mõlemaid pooleks ja olen nii tänulik, et te olemas olete.

Emme