juuli 06, 2020

Te kasutate ikka veel riidest mähkmeid!?

See on küsimus, mida oleme kuulnud üllatavalt palju.

Jah, värskete vanematena me ei saanud olla päris kindlad, et riidest mähkmed meie elukorraldusega sobivad, aga nüüdseks oleme me peaaegu poolteist aastat neid täisajaga kasutanud. Eranditeks on olnud vaid päris algus, kui meil ei olnud piisvalt nii pisikesi mähkmeid ning Kuuba reis, mis oleks logistiliselt liiga keeruline olnud.

On aeg taas muljeid jagada. Rohkem kui aasta tagasi kirjutasin ma nii.

Meie riidest mähkmete kasutusajaga ei ole mu vaimustus kusagile kadunud. Värske kogemuse põhjal võin öelda vaid, et käsipesu on nõme. Mina sain omal korralikult naha maha ja ikka polnud kindel, et tulemus oli sama hügieeniline kui masinaga. Kõigile pesumasina omanikele soovitan aga julgelt korduvkasutatavaid mähkmeid.

Meie kodust on läbi käinud päris palju mähkmebrände - Milovia, Alvababy, Baba+Boo, Wonderoos, Blueberry, Bambooty, Ecobebe, Nups, Poops, Mommy Mouse, Blümchen, Anavy, Petit Lulu, Pepsu, Mama Koala, Billou. Ehk midagi veel. Suures plaanis on nad kõik täiesti normaalsed. Ainus, mis mulle üldse ei meeldinud oli Bambooty öömähe. Kõiki teisi kasutame siiani. Samas lemmikud on muutunud. Ja muutunud on ka mähkmehooldus.

Milovia oli, on ja jääb vist meie lemmikuks. Billou on teine väga sarnane, aga alguses esines sellega tõsiseid lekkeprobleeme. Üldse meeldivad mulle Euroopas toodetud mähkmed kõige rohkem. Milovia vastsündinu katted sobisid meie Triibule terve aasta ehk ligi kümne kiloni. Taskud on neil ka super mõnusad ning üks one size kate kuulub ka meie kollektsiooni. Isiklikult eelistan hetkel taskuid ja varsti plaanin ka lasteaia õpetajaid taskumähkmeid kasutama treenima hakata. Seal oleksid just sellised ühe trukireaga Milovia sarnased taskud hästi mugavad, aga ma ei julge neile harjutamiseks küll oma lemmikuid anda. Kes teab, mitu neist kogemata ära visatakse.

Alvababyd on ka täiesti okeid ja hästi hea hinnaga. Samas materjal jääb Miloviale alla oma jäikuse tõttu, aga üldse ei kurda.

Baba+Boo jääb minu jaoks kuhugile eelmise kahe vahele. Kasutasime neid pikalt öömähetena. Nüüd vaheldumisi kõigi teiste päevastega.

Wonderoos on minu silmis punkte juurde saanud. Jah, selle taskuauk on natuke totakas, aga see on kõige pehmem mähe üldse!

Blueberry, mis on Rootsis paljude lemmik, jätab mind üsna külmaks. Jällegi, materjal on jäigem, kui mulle meeldiks. Tõõtasid ka pikalt öösiti hästi, sest ruumi on nende Capri katetes üsna palju mitme sisu jaoks.

Bambooty mähked on ka täiesti rahuldavad ja kasutasime nende SIOsid pikalt öösiti, aga need on ainsad, mille ma vist proovin maha müüa, kui Triibul neid enam vaja pole. Lemmikule ei meeldi nad üldse. Ta kasutab neid kakapüüdjatena lühidalt siis, kui teab kakat oodata.

Ecobebe osas olen ma hästi kahevahel. Mulle väga meeldib nende katete lõige, palju kõrgusi ning materjali pehmus, aga need katted märguvad üsna kergesti.

Nupsi S kate sai ka minu silmis punkte juurde. Alguses sellega lekkis piss kogu aeg, aga hiljem sobis see väga hästi ka peaaegu terve aasta jooksul. Samas ma siiski eelistaksin otsataskuid, mis aitaksid sisusid paigal hoida.

Poops on olnud minu jaoks pettumus ja ma vabandan nende ees, kellele Poopsi mähmeid olen kinkinud. Need tundusid nii ilusad, et ma võtsin riski. Nende katted ongi üsna okeid, aga nii jäigad. AIO aga on eriti tobe. Selle võivad lasteaednikud minu poolest vabalt ära kaotada.

Mommy Mouse SIOd tundusid mulle alguses geniaalsed. Siis aga hakkasid pidevalt lekkima. Samuti jäävad nad ruttu lühikeseks ning siis on seljakaka risk. Materjalid ning kummid on neil aga väga hästi läbi mõeldud ning SIO süsteem ka.

Blümcheni kate on vist ainus, mis meil pikalt seisis. See lihtsalt soonis nii jõhkralt Triibu jalgadesse öösiti, ükskõik, kuidas ma ka ei proovinud seda kohendada. Lõpuks ma lihtsalt ei julgenud seda enam panna. Samas see on kõige mahukam kate mu kogus. Hiljuti proovisin seda uuesti päeval ja nüüd vist läheb see taas kasutusse.

Anavy ja Petit Lulu on meie ööde võlurid. Anavy vormiümmeldud sisemähkmed ning kattepüksid jõudsid meie koju esimesena. Petit Lulu lisandus hiljuti, aga tundub mulle veelgi pehmem ning kvaliteetsem. Midagi muud me enam öösiti ei usalda ega kasuta, sest vahepeal hakkasime me kõik loigus ärkama. Nendega on see peaaegu välistatud. Lapsel samas on hästi mugav ja pehme olla. Mitte ükski kumm pole pigistamas.

Pepsu toodetest on mul ainult mõned geniaalsed bambussisud mikrofliisist kuivahoidva pinnaga. Ma ausalt ei tea, miks teised neid ei tooda. Need on ideaalsed igasuguste katete sees.

Mama Koala on hetkel Rootsis hästi popp, nii et uudishimu sai minust võitu ja tellisin ka ühe. Neil on palju ilusaid mustreid, erineval joonel asuvad trukid nagu ka Blueberryl ning hiigelsuure avausega tasku. Muidu aga on nad üsna odavad ja Alvababy sarnased. Sisul aga on eraldi trukid, et kohandada seda beebi soole vastavalt. Vaimustust mul hetkel ei ole, aga me alles õpime üksteist tundma.

Sisudega oleme me pooleteist aasta jooksul päris kõvasti katsetanud. Laps ju kasvab ning vajadused muutuvad.

Esialgu piisas isegi väikesest lisaimust või mikrofiiber sisust. Seejärel tulid suurem mikrofiiber Alvades, üksik bambus või Milovial mikrofiiber koos Little Lamb lisaimuga. Need sobisid ülihästi kokku. Öösiti käisid paaris tume bambus, mis pole minu meelest mingi eriline imeja ning hele bambusimu. Esimesed 4-5 kuud sain ikka keset ööd mähet vahetada või varahommikul kahetseda. Hiljem sai ta ühe sellise mähkmega hakkama kuni aastaseks saamiseni või veidi kauemgi.

Päeval aga hakkas vaja minema midagi tugevamat. Kas kahte mikrofiibrit või bambussisu. Milovia puhul piisab siiani tavaliselt S+M mikrofiiber sisudest, et laps paar tundi kuiv püsiks. Mujal käib ka kaks sisu - kas Alvade mikrofiiber koos bambusega või tume ja hele bambus. Nii püsib ta vahel ilusasti neli tundi kuiv. Teinekord aga läheb juba ühe tunni möödudes vahetusriideid vaja. Meil on õues alati kaasas paar mähet kahe taskuga wetbagis ning eelistatult kaks komplekti puhtaid riideid. Lisaks on meil Ikea kummine aluslina, mis on suurepäraselt kattev ja vähe ruumi võttev abimees avalikes kohtades.

Mähete hooldus võib esialgu tunduda kui tuumateadus. Kui mina alustasin, oli popp soovitus panna kaks supilusikatäit pesupulbrit ning pesta ikka väga mitu tsüklit. Meie alustasime nii, et kõigepealt tegin külma 20-minutilise loputuse ning seejärel otsa paar tundi 60-kraadilist puuvillarežiimil pesu 800 pöördega, et mitte mähkmeid kahjustada. Meie laps oli ka nii palju lahke, et rinnapiimast toitudes ei kakanud vahel mitu päeva. Kõik kakased mähkmed aga ootasid samuti wetbagis pesupäeva, mida tegime nii iga kolme päeva tagant.

Kui alustasime päris toiduga, siis tuli veidi rutiini kohendada ning nägin ka asjalikumaid soovitusi. Korra saime ka haisuprobleemidega maadelda ning siis veetsin terve päeva strip and sanitize'i tehes. Mitte seda varianti, et ketra muudkui pesumasinat, kuni enam vahtu ei paista. Ei, ikka korralikult. Kõigepealt 4-5 tundi Arieli ja Vanishi kuuna vee vannis, siis masinpesu(d) ning otsa hoolikalt doseeritud kloorivann ning loputused.

Et edasiseid haisuprobleeme vältida, hakkasin tegema lihtsa loputuse asemel 30-kraadi kiirpesu Arieliga ning täispööretega ehk õppisin kohtlema väljaheidetega koos tekstiile nagu eriti räpast pesu. Kiirele külmale pesule järgnes taas 60 kraadi pesu mdalamate pööretega ning nüüd tihti allergikute režiimil. Järelloputusi ei ole ma kunagi teinud ega näe ka mingit vajadust.

Kohe kasutuse järel loputame me käsitsi üle kakased mähkmed. Sellega harjub ära ning öökima pole ma eriti pidanud. Kui viitsime, siis loputame veidi ka öömähkmeid. Enamvähem visuaalselt puhtad mähkmed jäävad õhurikkasse korvi pesu ootama. Meie liikusime kinniselt wetbagilt lahtisele, sealt võrkkotile ning nüüd oleme paberikorvile püsima jäänud, sest nii on mugav ega haise. Reisime siiski wetbagidega.

Kõiki naturaalkiust ja ka Alva mikrokiudsisusid oleme me kogu aeg täie rauaga kuivatis kuivatanud. Meil käivad neile lisaks ka Ikea Krama väikesed pepulapid ning põhipesus põlled ning muu valge pesu, kui on ruumi. Ja on mõnus, kui kõik need asjad on pärast soojad ja pehmed. PULiga mähkmeid kuivatan aga ainult restil, vahane pool päikese eest peidus.

Kogu muusika! Ei ole ju nii keeruline neid hooldada. Oma riideid ju peseme peaaegu samamoodi. Minu elukaaslane on ka täielik mähkmeekspert nüüd ning komplekteerib ning eksperimenteerib sisudega.

Head katsetamist uutele huvilistele!

Kommentaare ei ole: