veebruar 17, 2021

Kirjad Kahele Triibule 60

Mu kallis!

Need kirjanumbrid kasvavad juba päris suureks. Ma loodan, et sul on siiski kunagi huvitav lugeda ja ehk teistel ka.

Mulle nii meeldib päev-päevalt kõrvalt jälgida, milliseks ägedaks inimeseks sa arened. Hetkel meeldivad sulle numbrid, kuigi ega sa veel väga matsu ei jaga, mida üks või teine number tähistab. Samuti huvitavad sind värvid. Kolla-rolle! Sini-puna. Vahel sa vaidled minuga mõne asja värvi üle. Eriti, kui on tegu millegi rohelisega. Samas aitab värvide tundmaõppimine juba praegu meil sinuga üksteisest paremini aru saada, sest isegi kui sa ei tea mõnda sõna - ja sa tead juba hämmastavalt paljusid - siis värvi kirjeldamise abil saan ma tihti häid vihjeid asjade kohta, mis sulle huvi pakuvad. Võiks ju olla hoopis nii nagu su parima sõbraga, kes enesekindlalt ja jõudlikult pudikeeles räägib ja kehakeele kõrvale jättis, sest ta ootab enda mõistmist. 

Sulle meeldib tõsta pöidlad püsti ja öelda Jee. Vahel küll ei õnnestu see ülejäänud käe ilusasti rusikasse panek ja tõuseb hoopis näiteks nimetissõrm, aga pole lugu. 

Sa oled nii mõneski mõttes meie jaoks lihtne laps. Ei häiri sind märg mähe, kuigi nüüd oleks sellest ehk potitrennil kasu ega külm toit. Vastupidi! Sa sööd marju, leiba ja kalapulki otse sügavkülmast. Ma teadsin vaid ühte teist last, kes külmunud kalapulki armastas. Samas sa ei salli üldse enam seda, kui su riided natukenegi märjaks saavad. Ka väike veeplekk tähendab, et on vaja uut pluusi. Samas mänguhoos ei häiri sind ei ükski muhk ega muu vops.

Sa armastad laulmist ja laulad nüüd oma sõnadega vahel terveid laule ette. Need on üsna lähedal originaalsõnadele ka. Kopp-kopp lahti tee.... kuri... Blinka lilla hjärna (stjärna)... Imse-vimse pindel... Jne.

Eile said sa oma isikliku pandakaisuka omanikuks. Meie omad pakuvad sulle juba mõnda aega huvi. Esimese asjana kallistasid sa teda veidi ja siis õpetasid talle kohe kaks laulu koos liigutustega selgeks. See on nii armas. Ka potil istumine käib meil soovikontserdiga ühes. Ainult meie soove sinna potti millegi tegemise osas ei võeta kuulda siiani üldse. Täna käis sinna juurde veel meie ja ka iseenda käe surumine.

Möödunud nädalavahetusel võtsime me väikese riski ja läksime sõpradele appi kolima. Selle käigus kohtusime me suurte ja väikeste sõpradega, keda me mitmeid-mitmeid kuid näinud ei olnud ja nii huvitav oli näha, kuidas sina neile reageerid.

Alguses olid sa üliviisakas laps, kes istus paigal, kuulas sõna, vastas kõigile küsimustele jaatavalt ja isegi ootas siis, kui kringlit toodi, kuni ma sulle loa seda rünnata andsin. Lisaks, kui tuli mähkmevahetuse aeg, siis üsna tavapärase võitlemise asemel sa tegid hoopis midagi ennenägematut ja tulid viskasid ise pikali issi ette põrandale ning nihutasid isegi pepu paika, et siis hüüda, Titta, onu! samas ruumis olnud sõrbra isale, kellele sa vist muljet püüdsid avaldada. Üldse püüdsid sa rohkem täiskasvanute tähelepanu kui laste oma, kuigi sul oli selgelt ka nendega mängides lõbus. Mitte ehk nii lõbus kui su bestikatega, aga sa said tädi Lea voodis koos K-ga hüpata ilma, et keegi keelaks kohe pikalt.

Täna olid sa issi väike abimees kummuti kokkupanekul ja väike papagoi, kes kordas järgi iga issi suust tuleva sõna. See on kujutlematult armas isegi, kui sinust veel väga abi ei ole. Sa oled sellegipoolest nii huvitatud meiega samades tegevustes osalemisest. Eriti issiga. Issi korraks kuhugi minek toob kaasa palju küsimusi ja tihti ka krokodillipisarad. Samas sa korrutad ise, kuidas pappa jobbe, mamma jobbe, Triibu jobbe. Kõik me käime su meelest tööl. Mis see töö aga selline on - kes teab. Aga sina tahad ka.

Ka kassidega oled sa õppinud hellem olema ja Nokia tänab sind aeg-ajalt kallide aktsepteerimisega. Eros on lihtsalt enamasti kapis peidus, mu vöid vooderdamas.

Viimase nädala jooksul märkasime me ka esimest korda, et sa andsid märku, et sul on külm või vähemalt matkisid mind, keda sa oled näinud vahel autos külmast võdisemas. Nii tore oleks, kui sa oskaksid meile ka oma sellistest vajadustest teada anda.

Sinu meelest on meil kõigil nüüd ka kõhus beebid. Või reies. Ega seal suurt vahet sinu jaoks ei ole. Vaid mind lüüakse kõhtu nii seest kui ka väljaspoolt.

Igatahes tea, et me armastame sind tohutult. Ka siis, kui sul on vahel kaheaastase kombel raske oma emotsioone ohjeldada.

Emme

Kommentaare ei ole: