märts 11, 2008

Karjaloomaefekt

Kas te teadsite, et sisuliselt ei ole mingit vahet eliitkoolsi ja mujal käivate laste käitumise vahel? Mina sain hiljuti selle kohta kinnitust. Nimelt käisin Miina Härma Gümnaasiumis ja olin sunnitud seal kohe mitu tundi veetma, aga see on pikk jutt - sitt jutt. Hoopis huvitavam oli jälgida sealsete õpilaste käitumist vahetunni ajal. Kõigepealt igas vanuses peeneid preilisid, kes vastasid nõudele "spordijalatsitega kooli territooriumil viibimine keelatud" koridoris roosade rulltossudega ringi sõitmisega. Missugune jalats üldse saaks veel spordim olla? Ma ei olnudki neid papusid varem päriselus näinud.

See selleks... Suuremat tähelepanu pöörasin teismelistele poistele. Kas teie teate, kuidas nad oma sõpru tervitavad? Minu vaatlusest selgus, et traditsiooniliselt lähenetakse ootavale sõbrale seljatagant ja siis püütakse tõmmata tähelepanu ootamatu rünnakuga. Mina nägin konkreetselt pealt, kuidas üks haaras teisel seljatagant kägistamisvõttega kaelast kinni ja teine vastas sirge jalalöögiga, mis peatus umbes kümme sentimeetrit sõbra ninast eemal. Teine sõpradepaar aga sai kontakti kerge jalalöögiga tagumikku, millele vastati tugeva tõuke ja mõne hirmuäratava liigutusega. No tore küll. Eriti, et nii käitutakse koolijuhtkonna ukse ees. Lasen koolile vee peale? Kui jah, siis kurb ma küll ei ole. Tundub, et neil olekski vaja veidi egosid allapoole tõmmata. Keegi peaks neile meelde tuletama, et tavakooli lõpetanu on ka inimene. Mina siis antud juhul.

2 kommentaari:

Maria ütles ...

Kummaline... Mina mõtlen ikka sellest koolist kui eliidist. Kas sul polnud selles koolis käies seda tunnet?
Mina olin uhke, et käisin just selles koolis ja sain seal õppida. Aga võimalik, et see mõte muutus ajaga...

Maria ütles ...

Heh
Ma ei teadnudki, et sa seal õppisid. Ma mõtlesin ka algul, et lähen nüüd eliitkooli ja ju see on umbes samasuguse õhkkonnaga nagu nt Tallinna Reaalkool, aga mulle avanes teistsugune pilt.