märts 12, 2007

Kolm tilka verd või singi-juustu kringel - mis maksab teie hing?

Tegelikult see oli ebakorrektne võrdlus, sest verd peaks andma see, kes edaspidi kõike saab ja ma tean juhtu, kus hing müüdi kringli eest. Jutt ongi sellest, kui müüdavad me kõik oleme ja ärge tulge räkima, et teie ei ole. Olete ikka küll. Lihtsalt hinnad erinevad.

Nimesid nimetamata, räägin ühe loo. Üks mu hea sõber töötas pikka aega kullerina. Tema tööks oli vedada kaupa kringlitest ja ehetest riiete ja elektroonikani. Vahel vedas isegi toitu ja klosettipotte rikastele koju kätte. Ja see lugu siin pole tema halvustamiseks, vaid pigem meie kõigi teiste.

Nimelt, tal oli kombeks praktiseerida naturaalmajandust väheviisi. Et kui tema asjad kohale viis, siis oli tal ka õigus mingile protsendile kaubast ja imelik on see, et ta ei jäänud vahele. Ükskord oleks ta peaaegu vahele jäänud, sest see protsent oli ma pakun, et turuväärtusega kuskil 50 000kr, aga enam ei saanud teda milleski süüdistada, sest kauba vastuvõtja allkiri oli juba paberitel all.

Ma pean lisama, et ma ise üldse ei propageeri sellist asja ja poleks vist ka suuteline niimoodi vahelt endale tegema, aga ma tean päris mitmeid inimesi, kes on üsna kõrgete moraalsete väärtustega ja kellest ma lugu pean, aga ometi söövad nad selle sõbra tegelikult ju pätsatud saia isuga, kannavad tema antud riideid pealaest jalatallani jne.

Ka mina ise olin ükskord nii lähedal sellele libedale teele minemisega. Ta pakkus mle mingeid meigikomplekte - pidid viimased olema, teised olid juba uued omanikud leidnud - ja see on ju mu nõrk koht. Ma ei suutnud vsatu panna ja avasin paki, et vähemalt näha, mis seal täpselt on, aga õnneks unustasin ma need asjad tema autosse ja õnneks pole mulle neid rohkem pakutud. Ma poleks veel tükk aega rahulikult magada saanud vist ja jube raske oli ikka EI öelda. Ja täpselt nii odavad me olemegi, kui hirmu vahele jääda ei ole, aga mida siis meie paremad oleme, kui noomime seda sõpra tema teguda pärast, aga ise tarbime neid hüvesid?

Mulle tuli see kõik meelde seoses valimistenänniga ja Laine Jänese külaskäiguga. Meile kõigile ju meeldib mõelda, et me pole äraostetavad, aga samas meie kõigi silmad löövad särama, kui meile TA-SU-TA mingit nänni jagatakse. Ja pärast on ju hea öelda, et ega ma siis sellepärast ei pea andma oma häält nännijagajale, aga samas siis me oleme lihtsalt petised. Vastik on see kõik!

Kommentaare ei ole: