mai 01, 2007

Andekas laps

Ma lugesin eile jälle oma pedagoogikaraamatuid ja avastasin, et ma olen vist erivajadustega laps. Mitte puudega või mõne muu negatiivse häirega, aga just nimelt andekas. Vaadake, kuidas andekat last defineeritakse.

Andekus on psüühiliste omaduste kompleks, mis avaldub võime või võimete kogumi kõrges arengutasemes ning realiseerub inimese eriti edukas tegevuses mingil alal.

Andekatel lastel on ajuainevahetus kiirem, nad taipavad nähtustevahelisi seoseid rutem, nad on energilised, kõneosavamad, uudishimulikumad, erksa tajuga, neil on hea keskendumis- ja kujutlusvõime, tihti väga hea mälu ja rikkalik sõnavara.

Andekatele lastele on iseloomulik:
üldine intellektuaalne võimekus
akadeemiline võimekus
kreatiivne ehk loominguline mõtlemine
liidrivõimed
võimekus tegeleda mingi kunstialaga
psühhomotoorne võimekus
(Andmed pärit õpikust Laps ja lasteaed. Lasteaiakasvataja käsiraamat)

Mul on enamik neist tunnustest olemas, kuigi mõne tähenduses pole päris kindel:D

Kaks asja veel. Vaatasin eile vms teist korda trikimeest ja no see on ikka mega, mida ta teeb. See ei saa olla trikk. Mina arvan küll, et tal on mingid erivõimed. Kas te seda embleemi ringitõstmise trikki nägite v?

Üks viimane asi. Aga sugugi mitte väheoluline. Ma ise olen nii entusiasmi täis selles suhtes. Vaatasin üks õhtu töökuulutusi ja mulle jäi silma kruiisilaeval laste- ja noortetöö koordinaatorile koha pakkumine. Ma juba väga ammu ilastasin selle üle ja see oli ikka veel alles. Ma oleksin nõus akadeemilist võtma, et sinna minna, kui mõni viisakas firma mind tahaks.

Muidugi, ma olen kaks päeva kõva taustauuringut teinud, et mitte petturite lõksu sattuda ja hunniku maile olen ka laiali saatnud. Nii põnev on. Sellisel viisil olen küll nõus maailma avastama minema. See on üsna turvaline, võimaldab raha kõrvale panna, uusi sõpru leida üle maailma ja most important - EI OLE MINGI RAAMATUTE PÄHEMÄÄRIMINE.

Selle asja ma teen raudselt varem või hiljem ära. Ainus kahtlus on see, et kas mul jätkub tahtejõudu aastapärast tagasi kooli tulla. Ei tahaks ju pooleli ka jätta. Ja siis teine probleem on see, et mul pole erialast ülikooliharidust ja ma olen veel poolteist aastat liiga noor ka, aga vaatab, mis saab. Alla ma küll ei anna. Ja siis ma võin ju tegelt ka täiskasvanutega tegelema minna. Seal nõutakse vaid töökogemust. Küll ma midagi välja mõtlen.

Üks kõige viimasem asi veel. Ma ei tea, kas kirjutasin soovist lastekodusse tööle minna, aga plaan on jah selline. Saatsin sellesisulise maili ka ja mulle pakuti võimalust hakata tugiisikuks. Mudugi hakkan. Aga ma tahan ka pisitibudega tegeleda.

2 kommentaari:

Maria ütles ...

Ohhjahh.. töö kruiisilaeval.. minu suuuuuur unistus.
Mina igaahes hoian pöialt et saaksid selle töö. Ma arvan, et sealt tagasi tulles vaatad sa maailma hoopis teise pilguga. sa rikastad sellega eeletult oma elu. Ma ei usu, et kool pooleli jääks. Ehk võab see lihtsalt teise väljundi.

Mia ütles ...

No mina tahaksin ka väga ja usun, et lähen ka. Neid pakkumisi on tegelt niiiiiiiiii palju, aga keda usaldada, keda mitte. Ja nii palju on lahtisi küsimusi. Töökirjeldused on ka minimaalsed ja igal pool on veel isemoodi see reeglistik ja oma kulud jne. Aga kruiisilaev tundub olevat jah parim võimalus maailma näha.

P.S. Kui kellelgi on kogemusi, siis ma kuulaks teid hea meelega.