jaanuar 18, 2023

Kirjad Kahele Triibule 73

Tere, putukas!

Jälle on aeg lennanud ja sina kasvanud. Tundub, et nii palju juhtub ja eelmist kirja sulle üle lugedes, et palju on samaks ka jäänud. Me ikka loeme palju ja jõulukalendri Pixibok'id ainult innustasid sind. Nädalavahetusel said sa juba neljaaastaseks ja alustasid ka oma elu esimest trenni - jalgpalli. Kõigepealt, ma pean veel harjuma teadmisega, et sa oled juba nii suur. Neljaaastane ei ole ju enam mingi väikelaps vaid lihtsalt laps. Paras keskmine. Sina ise aga räägid juba, kuidas varsti saad sa viis ja kuus ja nii edasi. Kuidas meie juba nii kaua lapsevanemad oleme???

Sa loed mängult. Igalt poolt - ka numbritest - saad kokku oma nime või midagi muud soovikohast. Näiteks: õde, ära katsu seda!

Praegu on ka kõrgperiood igasugustel naljakatel mõtetel ja tsitaatidel, mis su suust välja potsatavad. Püüan neid oma telefoni kirja panna kiirelt, et ei ununeks ja kunagi saaksid ise ka naerda ja mõistatada.

Jalgpalli esimene trenn oli selgelt esimene. Me keegi ei teadnud ju täpselt, mida oodata. Alguses sa olid nii vapper ja tegid kõike kaasa ning meie, su pere, hoidsime eemale, nagu palutud. Edasi aga oli olukord lausa nutune vahelduvate kaasategemise hoogudega. Sul on aga nüüd terve aasta aega kord nädalas harjuda ja harjutada.

Sünnipäevapidudest on ka kaks seljataga ja üks pisike veel ees. Tähistasime Eesti lähedastega ühes mängutoas ja nii harjumatu oli, kuidas te, lapsed, kogu aeg kadunud olite ning me, vanemad, rahus süüa ja omavahel rääkida saime. Nagu, mis elu see on? Ka rootsi sugulastega sai õigel päeval tähistatud ning nüüd on sul oma uisud ja kiiver. On aeg proovida jääd. Sa oled nüüd poolteist kuud või rohkemgi jutti kogu aeg kingitusi saanud ning ikka pole isu täis. Nüüd aga me, õelate vanematena, otsustasime asjale veidi piire seada, sest muidu me upume lihtsalt mänguasjadesse ära. Loodetavasti saad sa uiske ka nautida.

Sel korral lasin sul endal valida, keda sa oma rootsi sõpradest sünnipäevale kutsuda tahad ja üldiselt mainid sa vaid oma lasteaia kahte bestikat, nii et nädalavahetusel tulebki väike pidu teile kolmele. Ja väikesele kolmele.

Sa oskad ja suudad aina rohkem, aga ei viitsi alati. Sa vist jäädki kärutama, mulle hetkel tundub. Samas oled juba piisavalt suur, et ise lilli kasta, aidata issil naelu seina lüüa ja näiteks õde lasteaias lohutada, aga sellest ma kirjutan eraldi pikemalt.

Vaikselt-vaikselt räägid sa meile ka veidi sellest, mida te päeval lasteaias teete või sööte, kellega mängite ja kohtute.

Lahe on see, kuidas sa järsku oled nii suur, et oma sõpradega mängides te mängitegi ilusasti ja ei vaja enam pidevalt vahekohtunikke. Nägime seda nii Eestis kui ka Rootsis. Ka laevas tundub, et me saame hakata laskma sul veidi ise toimetad aja käia. Näiteks nurga taga mängutoas, kui meie ise istume baaris. Kõlab, nagu me oleksime mingid hirmsad joodikud, aga sealt saab lihtsalt vajadusel süüa ja näiteks sooja teed ning merevaadet nautida.

Sulle meeldib praegu ise ust sulgeda, kui keegi kodust ära läheb ning otseloomulikult targutada vanema vennana, kui su õde parasjagu paremini võiks käituda või vähemalt sinu ootustele ei vasta. Temaga te ikka kaklete piisavalt palju, et jõulude ajal, kui mul täiesti hääl ära oli, avastasin ma igatsemas võimalust karjuda. Palun vabandust! Ma peaksin oskama paremini ja ma tõesti tihti teadlikult sunnin end rahulikuks ning püüan sinuga arutleda, seletada ja sulle valikuid anda, aga mõnikord olen ma ise närviline ega oska/suuda või siis on mul vaja kiiresti mõni olukord ära lahendada enne, kui keegi/miski väga haiget saab.

Samas oled sa ikka minu armas kallis poja, kes tahab vahel sülle ja kaissu, musi, koos lugeda. Sina ja mina. Puhkuse ajal tundsin, et sa vist tunned puudust sellest ainult sinu ja minu ajast ja siis me käisimegi paar korda kahekesi kuskil seiklemas. Bussiga sõitmas. Toidupoodides. Ja siis olid sa järsku nii suur ja mõistlik. Enamasti. Sa saad aru, kui ma palun sul kõnniteel või autos hetke oodata ja ma ei pea enam muretsema, et sa kuskile kohe, pea laiali otsas, tormad. Sa oled nõus kannatama ära kiire riidepoe visiidi, kui seejärel saab minna vaatama mänguasju ning isegi kõndisid poolhaigena enda kohta päris pika maa maha, et jõuda Liisa juurde.

Sa oled jätkuvalt suuuuuuuuuuuur Käpapatrulli fänn ja kui su nõbu sulle sünnipäevaks siiski mõned uued autodega kutsud tõi, siis lükkasid need su eelmised lemmikud kohe troonilt. Su kollektsioon on muidugi jõulude ja sünnipäevaga kõvasti kasvanud, aga isu on ikka sama. Sinu hull emme aga just tellis ka sulle USAst nutma ajava summa eest kutsusid juurde, sest Zumat ei paista juba pikalt olevat kusagilt lähiriikidest saada.

Sulle meeldib tunda ja rääkida, et sa oled suur ning mida kõike sa võid ja väikeõde veel ei või. Samas kui te just parasjagu mõne mänguasja pärast ei kakle, siis olete te parajad kambajõmmid, kel on koos päris lõbus. Eriti siis, kui peaks magama jääma. Me viimasel ajal harjutame teid koos uinuma lastetoas, kuigi varem või hiljem imbute te kõik ikka suurde voodisse ja issi saab kolida põrandamadratsile, aga tead! Mulle ka meeldib sinu kaisus!


Armastan palju-palju!

Emme

Kommentaare ei ole: