juuli 25, 2020

Treeni nagu koera

Kas te olete tähele pannud, et lapse kasvatamine on suuresti nagu koera kasvataminegi?

Või vähemalt nii mulle tundub, aga mul pole ka koera olnud.

Istu!
Ära hammusta!
Seisa ilusasti!
Tule siia!
Ära küünista!
Tubli!
Kui sa teed seda, siis saad...

See on minu argipäev pooleteistaastasega.

3 kommentaari:

Kaur ütles ...

Mul on tugev tunne, et ma arendan rollimängu karaktereid, kus sa pead olemasolevate "punktide" abil mängima ja valikuid tegema. Ja kõik arendusressursid on nii piiratud, nii piiratud.

Kas arendada lapses sõjakust ja sporti? Panna ta trenni, käia temaga ise suusatamas ja palli mängimas ja võimlemas?
Kas arendada kunsti ja kirjandust? Lugeda, käia kultuursetel reisidel, panna ta kunstimuuseumi ringi ja laste arhitektuurikooli?
Või keeli?
Või muusikat?
Või sotsiaalseid oskusi - vastutustunnet, töökust, usaldusväärsust?

Sest kõike ei jõua, kui just pole ultra-aktiivne laps (selliseid on ka). Laps saab käia KAS muusikakoolis VÕI trennis, mõlemaks pole aega. Ja nii edasi. Samamoodi nagu mängudes - sa oled kas võlur või sõdalane, mitte mõlemad korraga, ja kõik su väärtuslikud proficiency punktid jne lähevad kas ühele või teisele asjale, pead pidevalt valima, valima, valima... Ja siis lootma, et su valikud hakkavad koos tööle.

TT ütles ...

Kõik on sama peale käsu "ära hammusta". Seda pole mul koeraga veel vaja läinud, loom on erinevalt lapsest piisavalt tark ja saab ise aru :D

Mia ütles ...

No ja minu oma ei saa või teeb nägu, et ei saa aru ka ära hammusta käsust :) Ikka peab enne vähemalt paar hambarea tätoveeringut tegema kuhugi.

Aga selles, et kuidas oma last kasvatada ja millises suunas on parem teda arendada asjas on meil vist õnneks veel aega õigeid vastuseid otsida. Mulle meeldiks, kui talle ka meeldiks lugeda ja kui ta oskaks enam-vähem õigekeelsusreeglite järgi kirjutada. Ta isa tahaks temaga suusatada ja jalgpalli taguda ning samal ajal Star Warsi vaadata ning arvutimänge mängida. Õnneks on ka mänge, kus sul võib olla erinevaid tegelasi korraga või võid iga uue content launchiga neid vahetada, aga ma tean sellest vaid kuulujutu tasemel. Sotsiaalsetes oskustest tundub mulle, et ta teeb juba mulle ära. Samuti enese eest seismises. Ma seda oma ei-ütlemisega ära tappa ei taha.