märts 03, 2022

Preilist prouaks 7

Ehk kutse pittu.

Nüüd vist saan ka sellest teemast rohkem rääkida, sest kutsed on välja saadetud. Meie pulm ei tule suur, nii et kui sa seda loed ja pole kutset saanud, siis ära palun võta isiklikult. Kui meie eelarve oleks piiramatu, siis oleksime me kutsunud ehk rohkem inimesi ja ehk ka sind, aga võib-olla ka mitte. Üleüldse, praegusel ajal tundub nii imelik kutsuda kedagi kuhugi. Palun tule meie pulma, kui a)pandeemia lubab ja b)sõda pole hakanud. See tundub kui jube halb nali ja ma poleks kunagi arvanud, et selle teise võimalusega üldse arvestama peaksin, aga nüüd me siis olemegi seal. Sõda. Päris relvade ja surmadega sõda. Ma siiski loodan, et see saab ruttu läbi ja Ukraina säilitab oma iseseisvuse suuremate kaotusteta, aga ma nüüd juba veidi kardan. Ka Eesti pärast ja mõtlen, kas ehk meiegi siin Rootsis peaksime kuidagi tagalat kindlustama. Aga las ma praegu unistan veel edasi rõõmsamatest asjadest.

Me tahame, et meie pulmas oleksid meiega ainult lähem perering ja need sõbrad, kes on läbi aastate alati meie kõrval ja meie jaoks olemas olnud. Ei ühtegi lehma lellepoega ega vana tuttavat vaid sellepärast, et viisakas oleks. Olen ka palunud jätta koju oma uued kaaslased, sest meie pulm ei peaks olema aeg esmatutvusteks. Ootame sinna vaid inimesi, keda hästi tunneme ja armastame koos meiega rõõmustama ja tähistama. Vahel ma muidugi mõtlen, et kas peaksime veel kutsuma seda või teist, aga ei. Aitab. Ruumitäitjaid me ei vaja. Pigem las olla siis veidi vähem kui rohkem.

Mul on nii hea meel, et saime enamik kutseid ise käest kätte üle anda ja juba ka nii palju positiivset tagasisidet. Muidugi enamiku jaoks ei olnud see üllatus. Ehk vaid sugulastele. On olnud ka nii mitmeid toredaid reaktsioone. Samas on minu üllatuseks mõnelt poolt olnud täielik vaikus. Nagu halloo! Pulm on üsna tähtis üritus pruutpaari jaoks. Võta end kokku ja vasta vähemalt viisakalt. Nii mõnigi sõbranna aga plaanib  juba õhinal oma riietust pea samasuguse põhjalikkusega nagu mina enda oma. Muide, ma peaksin juba ülehomme oma kleidi kätte saama - pea kuus kuud liiga vara, aga siis on vähemalt olemas ja kui ma just eriti osavaks dieedi ja trennipiffiks ei hakka, siis vast väga seda muuta ka ei tule.

Kutsed ise aga olid üllatavalt keeruline ja üsnagi kallis operatsioon. Millalgi suvel hakkasin googeldama ja Pinterestis kaevama ideede saamiseks. Enamik nähtust ei kõnetanud mind üldse. Praegu on hästi palju lillelisi kutsepõhju moes ja sama käib ka pulmaveebide kohta, aga need ei meeldi ei mulle ega ka Lemmikule. Samas tema on rahul, kui mina olen rahul. Tüüpiline peigmeeste värk eks :)

Uurisin ma igatahes nii eesti kui ka välismaa tegijaid ja suhtlesin mitmega. Pulmakorraldaja jagas ka soovitusi, aga kuidagi ükski ei suutnud mulle pakkuda täpselt seda, mida ma vaimusilmas ette kujutasin minu soovitud hinna ja teostusajaga. Lõpuks andsin järele värvi osas ja ehk tuligi ilusam kui mu esialgu plaanitud tumehall. Meie kutse on musta ja türkiissinisega. Ei üllata vist neid, kes mind rohkem tunnevad. Odav see ka ei tulnud ja kartsin väga, et Hiinast tellides see lihtsalt ei jõua kohale jõuludeks, aga lubati kolme nädalaga ja tulid tegelikult hoopis kuue päevaga. Ma olen siiani väga positiivselt üllatunud nii kiiruse, teeninduse kui ka kvaliteedi osas. Samas ma nägin ise ka nendega ikka kõvasti vaeva, sest loobusin ette antud disainist ja tegin sisu ise. Selleks läks vaja üsna mitut programmi.

Kui keegi tahab ka ise proovida, siis mina kasutasin Canvat kujundamiseks. See on üsna lihtne ja seal on juba palju malle. Ka mina valisin ühe, aga lõpptulemus ja minu mall on nagu siga ja kägu - tundmatuseni muutunud. Kui küljendus ja tekst said paika, siis tuli see veel kahte keelde tõlkida. Lisaks tahtsin ma teistsugust raami, kui Canvas tasuta saada oli. Lõpuks leidsin ühe meeldiva Pixabayst, aga millegipärast ei saanud ma seda alla laadida. Proovisin mitmeid kordi ja kulutasin terve ööpäeva sellele, kui järsku taipasin Lemmiku arvutiga proovida. See lõpuks töötas. Järgnes kerge põlve otsas nikerdamine Paintis, sest mul ei ole hetkel ligipääsu InDesignile, aga sellel mallil olid mitmed raamielemendid üksteisele nii lähedal, et ma ei saanud isegi croppimisega soovitud tulemust. Seega tuli appi Paint, mis lasi mul teise kujunduselemendi valgega üle värvida. See aga rikkus ära mu taustata raamifaili. Järgmisena tuli appi mingi interneti tööriist, mis aitas taas tausta eemaldada ja oligi aeg mall Canvasse laadida ning kutsele ilusasti paigutada. Iseenesest pole keeruline, kui seda regulaarselt teed, aga ma ikka veidi kulutasin närvirakke. Veel mõned testid ja värvikatsed ja valmis ta oligi. Lõpuks aga vahetasime ikka veidi taustavärvi, sest kutsetetegija küll katsetas värviprinti, aga see tuli nii kole, et meil oli lihtsam valida ta lähim sarnane olemasolev sinine paber. Seda ümbritseb must pitsümbrik ja sinine lipsuke. Ja nii tore oli neid kutseid kokku panna. Tekstiinimesena muidugi veetsin ma päris kaua aega kutsele õigeid sõnu valides. Siia ma ehk laon neid üsna hoolimatult ritta, aga kui sul on vaid üks väike ruuduke ruumi ja sealne tekst peab olema maitsekas, meie moodi ja samas selgelt arusaadav kolmes keeles, siis see on paras pähkel. Googeldasin muidugi ka inspiratsiooniks, aga igasugused klišeed viskasid kiiresti üle. Pealegi ei sobinud igasugune nimede käänamine meie kutse formaadiga.

Lisaks kutsele panime püsti ka kodulehe, kus on kirjas palju kasulikku lisainfot, mis kutse ruudule ei mahtunud ja taas kolmes keeles, sest rahvusvahelise pulmaga on ju hea jagada soovitusi reisimiseks, ööbimiseks, vaba aja veetmiseks, parkimiseks - you name it! Lisaks on seal meie tutvumislugu, osavõtust teavitamine ja tulevikus pildid jms. Pulmakodukaid pakkuvad ettevõtted pakuvad ka lahendusi kinginimekirjadeks jms, aga ma ei suuda siiani otsustada, kas ja mida me üldse sooviksime, rääkimata valmis shopping listidest. 

Igatahes, loodame väga, et kõik kutsutud saavad osaleda ja meiega koos tähistada. Kui aga keegi vajab soovitusi kutsete tegija osas, siis küsige ja jagan lähemat infot.

Kommentaare ei ole: