oktoober 10, 2009

Miks eraldada väliselt erivajadustega lapsi teistest veelgi?

KMi tõttu käin päris tihti ühes erivajadustega lastele mõeldud koolis ja olen hakanud mõtlema, et miks osa vanemaid veel süvendab võimalust, et ühiskond nende võsukesi välja tõrjuma hakkaks? Miks riietada neid silmnähtavalt tobedalt, lõigata neile kummalised soengud ja kasutada prillidena pudelipõhjasid? Miks neid niimoodi veel märgistatakse, kui eesmärgiks peaks ju olema ka nende laste ühiskonda integreerimine? Kas vanemad teevad seda meelega või milles asi? Miks mul on võimalik tihti lihtsalt välimuse - ja ma ei mõtle selle all ebatavalist miimikat või käitumist - põhjal ära öelda, et vot sellel lapsel on midagi viga ja et teisega ei ole kõik päris korras?

Asi pole ju siinkohal kinni rahalistes võimalustes, sest see jutt ei puuduta kõiki erivajadustega laste vanemaid ja ka väikse rahaga on võimalik end normaalselt riietada. Näiteks, kui juba juuksurisse minna, siis võiks ju lasta teha midagi lapsele sobivat ja armsat, mitte midagi silmnähtavalt valet. Ja kindlasti on palju vanemaid, kes annavad vastavalt oma võimalustele endast parima lapse heaks. Ma lihtsalt ei saa nendest teistest aru.

Paljud kindlasti peavad mind nüüd vastikuks pealiskaudseks inimeseks, aga minu jutu mõte ei ole selles, kes on cool ja kes mitte. Minu mõte on selles, et vanemad võiksid ja peaksid andma endast parima, et oma last ühiskonda sulatada, sest ma ei tea veel ühtegi mitte omal tahtel eraklikku inimest, kes sellises seisus õnnelik oleks. Ja lapsed ei ole ise süüdi selles, et nad teistest erinevad. Nad ei pruugi osata ka oma olukorda muuta ega selleks üksi võimelised olla. Vanemad, nähke natuke vaeva, et laps end teiste seltskonnas mugavalt tundma hakkaks. Tihti ei piisa selleks küll vaid uuest välimusest, aga see väike muudatus võib palju ära teha.

2 kommentaari:

haldjas ütles ...

mitte et ma sellest nyyd hullu palju teaksin, aga joonelt julgeks pakkuda kahte põhjust vähemalt.

esiteks, inimestel ei ole raha, et lapsi juuksurisse viia. mina käisin esimest korda teadlikult juuksuris umbes 20-aastaselt; enne seda sattusin vist lapsena kogemata 1 korra.

teiseks, su tekstist ei tule täpselt välja, milliseid erivajadusi sa silmas pead, aga osad erivajadustega lapsed ei pruugi endale inimest kääridega kallale lasta või võivad omada isiklikku ettekujutust oma välimuse suhtes ja mitmel põhjusel on lihtsam neid arvestada kui nendega vaielda.

ja niisama kõrvalmärkuseks, "pudelipõhju" ei ole suurt millegagi asendada, läätsed on omaette porno. kui lyhinägelikkusele lisandub mingi muu kõrvalekalle(silinder jmt põnevad märksõnad), siis sellistele tihtipeale läätsi ei tehtagi.
ja silmade läätstalumatused jne jne.
pluss seesama põhjus, et milline erivajadusega laps sul hakkab oma silmas läätsi vahetama :D:D

Mia ütles ...

Sa tõid välja päris mitu asja, mille vastu ma ei vaidleks. Ma ka ei topiks lastele läätsi silma. Endalegi ei suuda neid paigaldada. Aga prillid võivad inimest olenemata nende hinnast, vaid sobivusest kas kaunistada või ... ütleme mitte kaunistada. Ja suurem enamus inimestest on ju suutnud leida mingi alternatiivi suurtele paksudele ümmargustele klaasidele.

Juuksurist nii palju, et juuksed on värvidest ja suuremast keemiast rikkumata kujul ilusad ka siis, kui neil lihtsalt kasvada lastakse. Ei ole vaja neid lihtsalt sirge joonena ära nüsida. Seda on raske seletada nii, et ma mõnda konkreetset last liiga äratuntavaks ei teeks. Ja mitte mingil juhul ei tahtnud ma selle postitusega riivata vanemaid, kelle elu on niigi raskem seetõttu, et nende laps on keskmisest erinevam. See on tõsi, et osa erivajadustega lapsi suhtub juustelõikamisse väga halvasti. Mul ei ole sellele universaalset lahendust pakkuda, aga kui on juba selgelt näha, et keegi on neil kääridega kallal käinud ja tegu polnud lapse endaga, siis võiks veidi pingutada. Olgu selleks siis juuksur või veelgi parem - lapsele lähedane isik, kes on tuttav ja usaldusväärne. Ka ema ise saab tavaliselt hakkama kerge korrigeerimisega. Ja ma ei usu, et ükski laps arvaks, et parim viis oma soengut muuta, on paksud juuksed suvaliselt kõrguselt maha nüsida.

Ja võib-olla ei olegi võimalik erivajadustega lapsi tavaliseks maskeerida - ja kas peakski - aga mulle isiklikult lihtsalt tundub, et kohati tegeletakse kontrastide võimendamisega.