aprill 15, 2010

Avaldan ka arvamust

Ikka sel seksiteemal. Ma ei saa aru, miks praegu terve meedia ja nii palju inimesi vihane on, et alaealise ja täiskasvanu vahelise seksuaalsuhte vanusepiiri 14-lt 16-le nihutada tahetakse. Pool rahvast nõuab: laske lastel seksida, kui nad juba ise tahavad. Teised jälle: laske lapsel laps olla.

Isiklikult ei näe ma põhjust draamaks olenemata sellest, kus seaduslik piir on, aga see, et üsna suur osa kommentaatoreid kekkab sellega, kuidas nad 12-aastaselt kellegi voodist läbi käisid, ajab küll oksele. Ei, ma ei ole mingi kade vanatüdruk. Ja ma ei vaidlegi selle vastu, et armastus juhtub, millal juhtub. Aga ma lihtsalt arvan, et iga kord ei ole tegu armastusega või siis vähemalt ei pea see iga kord platoonilisest nii füüsiliseks edasi minema.

Mõelge nüüd ise lausekonstruktsiooni: mina kaotasin süütuse... peale. Kes tahaks midagi kaotada, millestki ilma jääda?

Mina võin küll täieliku südamerahuga öelda, et mina ei kaotanud mitte midagi. Ma ootasin ära selle õige inimese ja hetke. Ja ma olin mõlemad küsimuse all olevad vanusenumbrid ammu ületanud. ma ei taha ka kasutada nõmedusi nagu ma kinkisin selle XXX-le, sest seks ei tohiks olla ohverdus. Seks peaks olema midagi sellist, mida mõlemad paarilised teha tahavad. Ja seksiga kaasneb suur vastutus. Mõne jaoks toob lapseootus kaasa palju rõõmu. Tegelikult vist enamuse jaoks, aga see peab juhtuma hetkel, kui selleks valmis ollakse. Kui mitte sajaprotsendiliselt, siis vähemalt nii palju, et end kokku võttes lapsele normaalset kodu pakkuda. Ei ole tõesti mõtet oma vanematele uusi kasvandikke toota. Nemad nagunii said juba kunagi nii palju lapsi, kui nad tahtsid, või saavad soovi ja võimaluse korral veel. Surrogaatvanemlus aga on hoopis teine teema, mida ma täna siin ei lahkaks.



Niisiis... tõstke julgelt see vanus 16ni. Võib-olla võiks jätta mingi lisaklauseli juba olemasolevatele paaridele, kes uue seaduse vastu eksiksid näiteks tingimusel, et nad on seksuaalsuhtes mõlema poole soovil ja alaealise vanemate teadmisel. Vanemate nõusolek oleks juba selline kahtlane teema. Aga vähemalt nad võiksid teada ja olla sellest eelnevalt informeeritud, et nad oskaksid oma lapsele nõu anda ja vajadusel teda ka kaitsta. Utoopia? Võib-olla. Aga see siin ongi minu maailm ja ma võin siia kirjutada, mis iganes mõte mulle pähe tuleb.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma lisaks veel, et nii loomadel kui inimestel on nõnda, et kui naisel on palju sekspartnereid olnud, seda nõrgemaid järglasi ta saab ja mees ei saa tõupuhtaid üldse.

Anonüümne ütles ...

Et kui 15-aastased seksivad siis paneme vangi? Ikka hea mõte, mida halba saaks sellest ikka juhtuda. Noored on ju vastutustundlikud ja ei lase ennast tunnetest segada ja ootavad kuni saavad 16.
Või siis mitte?

Anonüümne ütles ...

Mina arvan, et vanus ei loe. Mõnel 18 aastasel veel tite aru. Aga mõni 15 on juba ikka väga asjalik. Tegelikult võime selle vanusepiirangu tõsta kuhu iganes. Kui lapsed õigel ajal korraliku seksuaalkasvatust ei saa pole keelamisest ja käskimisest mingit kasu. Muidugi see hoiab ehk eemale need kes lastega seksida tahavad ja neid mõjutada oskavad. 12- 15 aastase ju räägib ikka vabalt ära, kui ta pole seksist suurt midagi kuulnud ega tea kuidas sellistega hakkama saada.
Räägitakse, et lapsele seksuaalkasvatuse jagamiseks õige aeg on siis kui nad on 9 ja 10 aastased. Minul on kodus kaks selles vanuses last ja .. oi kui raske on neile sellest rääkida. Esiteks, nad häbenevad. Teiseks, on meie üks vanem sugulane kogunud omale koju igast ajakirju ja muud sellist, mis pole luku taga ja vedeleb igal pool. Lapsed juba aasta tagsi vedasid neid ajakirju salaja koju ja uurisid neid siis kambakesi. Ühel päeval jäid täiesti kogemata vahele. Ja siis tuli paratamatult see teema ülesse võtta.
Aga enamus lapsevanemaid ei tea mida lapse internetis teevad. Lapsed on osavamad arvuti kasutajad kui vanemad. Ja kas tõesti lapsed lähevad lugema suguhaigustest ja rasedusest hoidumisest? Vaevalt.. Ma ei tea isegi ühtegi mõistlikku kodulehte sel teemal eesti keeles.

Seega.. keelame või keela vahet pole. Harida tuleb.

M

Anonüümne ütles ...

Mis see seadus muudab? keelatud vili on ju mitu korda magusam ja selle seadusega ei takista küll ühtegi alaealist seksimast.
Minu meelest laste lastetegu ka pole muud kui lihtsalt mingi kampa kuulumise ja teiste omaealiste heakskiidu saamise ajel tehtud suht mõtlematu tegau. eelkõige on vaja lastes kasvatada enesekindlust ja - teadlikkust, sest just madal enesehinnang suunab liiga noori mõtlematult seksvahekorda.

Anonüümne ütles ...

te nagu ei saa põhilisele yldse pihta.tahetakse vähendada võimalusi,kus
v a n e m a d inimesed, st. täiskasvanud ei kasutaks lapsi ära.

Rents ütles ...

Ma lisaks, et esimene kommentaar on üks idiootlikest linnalegendidest. Vanasti usuti ju seda kah, et kui emane koer korra krantsiga kutsikad saab, on pekkis ja rohkem tõupuhtaid kutsikaid sealt ei tule. Tegelikult ei ole ühelgi neist väidetest mingit teaduslikku alust ega tõestust.

Anonüümne ütles ...

Ma ei usu, et piirangud midagi muudaksid... peale selle võib ka noores vanuses leida armastuse ja ma ei usu, et ükski seaduse armastuse vastu saab. Ega eriti vahet pole, kas pannakse piirangud või mitte, vähemalt mitte noorte jaoks.