juuni 27, 2007

Mis nägu on venelane?

Täna räägin rahvustest ja rassidest, sest see teema ei jäta mind rahule. Kõik tuli meelde jälle integratsiooni uurimustööd tehes, kui mulle öeldi, et ma ei ole üldse eestlase nägu. Hoopis venelase nägu olen. Minu jaoks ei ole kumbki neist solvav, aga ma tahaksin väga teada, mille põhjal mulle öeldaks, et ma venelase nägu olen.

Jah, mul on pruunid silmad ja kunagi oli ka tõmmu jume ja pruunid paksud juuksed. Nüüd meenutavad viimased igas mõttes heina. Ja see ei ole tõesti väga tüüpiline põhjamaalastele ja ka eestlastele. Aga, kui keegi teab, siis ma tahaksin ka kuulda, mis siis venelaste ühisnimetajaks on, mis mul ka olemas on.

Teine asi, mis mind praegu täiega häirib, on rassism, sest avastasin eile õhtul - ja olen siiani shokis - et üks mu parimaid sõpru, keda juba poolteist aastat tunnen, on tõsine rassist. Ta ütles mulle muu jutu sees, et neeger siiski ei ole sama väärtuslik inimene kui valge inimene. Nagu wtf? Ta ütles, et tal pole midagi nende nahavärvuse vastu ja minul ka mitte - eelistaksin isegi tõmmum olla - aga tema väidab, et kõik mustanahalised on vargad ja loodrid.

Ma pole ammu nii lollu juttu kuulnud ja tema suust ei osanud seda tõesti oodata. See võib tõesti meie suhte ära hävitada. No ei ole normaalne süüdistada ühte rassi kogu maailam pattudes. Pätte on ju igat värvi ja pigem on mustanahaliste kohta võimalik ajaloo põhjal öelda, et nad on kõvad töörügajad. Kõik on vast orjapidamisest kuulnud? Kes mitte, siis teadke - valge mees pidas väga kaua musta meest oma tasuta teenrina ja must mees oli samasugune vara nagu laud või lihaveis.

Sõber ütleb, et mina pole objektiivne, sest Eestis elavad vaid üksikud mustanahalised - ise ta elab Soomes juba pikemat aega - aga mina arvan, et see on totaalne jama, mida ta suust välja ajas. Ja isegi, kui Soomes elavad islamiusulised mustad on laisad või kaklevad või varastavad, siis on see vaid killuke maailmast, mida tema näinud on ja kõiki ei saa ühe puuga mõõta. Jah. Mul ei ole ühti mustanahalist sõpra, kuigi tahaks, aga mul siin ei ole lihtsalt valida väga inimeste vahel nende nahavärvi põhjal, mitte et nahavärv loeks. Ei loe ju!

Mul on telekas ja Internetiga arvuti ja lehti loen ja reisinud olen ka natukene ja sõbrad ju räägivad ka. Mitte keegi teine minu tuttavatest ei ole veel nii absurdse väitega lagedale tulnud. Häh! Ja tüübile endale meeldib hip-hop ja kust see kultuur pärit on, ah? Me läksime kohe päris tülli selle põhimõtteküsimuse pärast. On ju väga palju successstorysid nii mustadest kui valgetest inimestest, kes on raske tööga kaugele jõudnud. Ja samamoodi on lugusid igast rassist pättidest. Fui! Ma ei saa. See teema on mulle endale tegelt nii vastik. See fakt, et ma üldse pean oma arvamust kaitsma või seda arutama. Elementaarne, minu meelest.

Kommentaare ei ole: