juuni 16, 2007

Tüdruk, sa oled vene rannas!

Kas te kõik ikka teadsite, et Stroomi rand on vene rand? Mina ei teadnud. Kuni tänaseni. Üks tüdruk rannas tegi selle mulle selgeks väga kindlas kõneviisis. Aga täna oli üldse igati hariv päev.

Käisin Stromkal oma integratsiooni-alase uurimustöö raames inimesi küsitlemas ja üllatav oli see, kui edukalt mu küsitlus läks. Ma oletasin, et vähemalt pooled inimestest keelduvad igasugustele küsimustele vastamast, jätavad pooleli või saadavad mind üldse igasugustesse koledatesse kohtadesse.

Tegelikult aga oli mu aja ja koha valik ideaalne või vähemalt väga lähedal, sest 77-st küsitletust keeldusid koostööd tegemast vaid kõige esimene ja viimane inimene. Kõik teised tegid 100%liselt koostööd, isegi vanuseküsimuses. Ise kartsin, et sellega saab kõige rohkem probleeme olema. Aga ju siis inimestele meeldib olla soojal suvisel päeval rannas. Eriti nädalavahetustel. Seal ei ole kellelgi kiire ja ollakse heas tujus. Kuna täna oli veidi jahe ja kellaaeg hiline, siis inimestel oli igav ja nad vastasid hea meelega. Põgenemise asemel tuldi ise küsima, mida ma teen. Ja seal on väga hea juhuvalim. Idee teistelegi, kellel mõni küsitlus plaanis.

Ma kartsin, et mul läheb päevi, et saada piisavalt vastuseid igalt sihtgrupilt, aga tegelikult sain kahe tunniga 75 inimese vastused plaanitud sajast. Olin nõus leppima ka vähemaga, aga kuna juba nii hästi läks, siis loodan veel vähemalt 91 inimesega rääkida, et saada piisavalt esindajaid igasse soo, rahvuse ja vanusegruppi. Kui keegi tahab appi tulla inimesi küsitlema, siis eriti oodatud on vene keele oskajad. Mina jäin täna natukene hätta, kuigi just vene meestelt vanuses 16-25 ja 26-40 olen kõige rohkem vastuseid korjanud. Ju nemad ongi Stroomi rannas valitsev inimgrupp.

Nagu te juba aru saite, oli mul väga tore päev. Kahju lihtsalt, et Rinaldo, kes mulle appi tulema pidi, jäi kaks tundi hiljaks ja siis keeldus ise küsitlema minemast, sest leidis, et minu küsimused on tema enda jaoks rasked ja solvavad. Sinna aga ei saa ma midagi teha. Niisiis kandis tema kotti ja mina kaifisin inimestega suhtlemist. Mõnega vahetasime telefoninumbreid, mõnega naeratusi. Ühelt vene mehelt sain kingituseks nunnu lillekujulise kipsist kaelakee, mis veel praegugi kaelas ripub. Altkäemaks lokkab, ma tean:D

Kui keegi tunneb end küsitletuna ära, siis võite endast märku anda.

Ühele naisele põhjustasin vist ka veidi ebamugavusi. Ta oli sunnitud endaga kaasas olevale meesterahvale avaldama oma vanuse, mida oli veidi rohkem kui meesterahval. Õnneks mees tundus selline arusaaja tüüp olevat. Homme plaanin jälle Stromkal olla ja soovitavalt koos Reijoga. Võite ligi tulla, kui mind märkate ja kui sobite mõnda mu sihtgruppi. Küsitleksin hea meelega teid ka.

Aga niikauaks - eestlased ja venelased ja kõik muud ka - saame sõpradeks! Eks ma räägin teile kunagi tulemustest ka. Siiani tundub, et ingtegratsioon väga ei lonka.

2 kommentaari:

Maria ütles ...

Sa ka jõuad igale poole.
Tegelikult tunnistan, et praegu on noor palju põnevam olla kui mul 10 aastat tagasi. Praegu on võimalusi tunduvalt rohkem. ausalt. Nojah.. siin võiks ju arutleda, et ikka iseendas on kõik kinni, aga ütleme nii, et ma kasutasin ära oma võimalusi maksimaalselt.
Noh oma võimete piirides maksimaalselt.
Aga sina oled niiiiiiiiiiiii tubli!!!!

Mia ütles ...

Kle ma ei tea, kui tubli ma just olen, aga eks ma ürita seda ka olla. Peaasi siiski, et endal lõbus ja huvitav oleks ja kunagi midagi meenutada oleks. Lugesin hiljuti ühte oma vana reisipäevikut ja imestasin, kui paljusid kilde ma reisilt ei mäleta. Kõik ei taastunudki, aga väga hea oli, et kirja pandud sai õigel ajal. Ja see siin on minu mälu Internetis.